Turun Kehittäjä 2021 -tunnustus jaettiin Kakola Yhtiöille

Turun Nuorkauppakamari on myöntänyt vuoden 2021 Turun Kehittäjä -tunnustuksen Kakola Yhtiöille. Tunnustus jaettiin tänä vuonna ensi kertaa yleisöltä kerättyjen vihjeiden perusteella ja voittajan valitsi erillinen raati.

Kakola Yhtiöiden valinnassa korostettiin uraauurtavaa työtä vanhan vankila-alueen kehittämisessä. Kakola Yhtiöt ovat tehneet merkittävän työn kehittämällä kokonaisen uuden kaupunginosan, missä yhdistyy asumisen palvelut sekä vapaa-ajan ja matkailun kannalta kiinnostavat elementit. Kakolan kaltaisen alueen kehittämisessä on ollut merkittävässä asemassa myös kaupungin ja elinkeinoelämän välinen yhteistyö.

”Kakola Yhtiöt ja yhtiön taustalla vaikuttava Ojalan perhe ovat tehneet merkittävän työn kehittäessään Kakolan alueen nykyiseen kukoistukseensa. Tunnustuksen saaja on pitkäjänteisen työn myötä kyennyt onnistuneesti edistämään kaupunkialueen kehitystä. Samalla Kakola Yhtiöt ovat kyenneet tarjoamaan usealle toimijalle kiinnostavan paikan harjoittaa elinkeinotoimintaa. Jotta Kakolan kaltaisen alueen kehittäminen on ylipäätään mahdollista, tarvitaan hyvä idea, kyky ajatella asioita uudella tavalla ja innovatiivinen ote. Nämä eri osa-alueet ovat yhdistyneet Kakolan hankkeessa.” toteaa Turun Nuorkauppakamarin puolesta Aleksi Lunden.

Tunnustuksen vastaanotti Kakola Yhtöiden hallituksen puheenjohtaja Olli Ojala.

”Me Kakola Yhtiöissä olemme todella ilahtuneita saamastamme tunnustuksesta, sillä onhan Turun menestys kotikaupunkinamme lähellä sydäntämme. Kakolan mäen kehittäminen on mielestämme kulttuuriteko, mutta lisäksi uskomme, että alueella aikaansaatu muutos tukee myös sataman kehitystä ja keskustan laajenemista kohti satamaa”, Ojala toteaa ja jatkaa:

”Hanke on vaatinut huomattavaa riskinottoa ja onkin upeaa huomata miten monet turkulaiset ovat nyt ottaneet paikan omakseen. Toivomme hartaasti, että niin kaupunkimme asukkaat kuin matkailijatkin saapuvat paikan päälle kokemaan mäen historiaa ja nauttimaan moninaisista tarjolla olevista palveluista.”

Turun Nuorkauppakamarin vuodesta 1988 jakama tunnustus myönnetään vuosittain henkilölle, yritykselle, yhteisölle tai teolle, joka on merkittävällä tavalla lisännyt elinkeinoelämän ja muiden yhteiskuntatahojen aktiivista yhteistyötä ja vaikuttanut positiivisella tavalla Turun kehittämiseen.Turun Kehittäjä -tunnustus jaettiin tänä vuonna ensi kertaa yleisöltä kerättyjen vihjeiden perusteella. Valinnassa oli ensimmäistä kertaa mukana myös raati, joka valitsi tunnustuksen saajan yhdessä Turun Nuorkauppakamarin kanssa. Valitsijaraadissa mukana olivat pormestari Minna Arve, Turun Kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo, Turun yliopiston rehtori Jukka Kola sekä Turun Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Arto Puolimatka. Viime vuosina tunnustuksen saajina ovat olleet mm. Visit Turku, Turun Yliopiston uusi DI-koulutusohjelma, Ruisrock festivaali, Valmet Automotive sekä Meyer Turku.

 

Turun Kehittäjä 2020 -palkinto myönnettiin Visit Turulle

Turun Kehittäjä 2020 -palkinnon vastaanottajat Visit Turun matkailujohtaja Anne-Marget Hellén ja kansainvälisen markkinoinnin päällikkö Lotta Bäck.

Turun Nuorkauppakamari on myöntänyt vuoden 2020 Turun Kehittäjä -palkinnon Visit Turulle. Valinnassa painovat ajankohtaiset toimet elinkeinoelmän tueksi.

Visit Turun valinnassa korostettiin pitkäjänteistä työtä elinkeinoelämän tukemisessa ja toisaalta myös ajanhermolla toimivia tekoja; vuonna 2020 Visit Turku oli vahvasti mukana suosittelemassa Ruissalon Maininkia mukaan Netflixin Unelmien näköalaravintolat (Restaurants on the Edge) -ravintolasarjaan. Myös korona-ajan tuomiin muutoksiin Visit Turku on reagoinut nopeasti.

– Visit Turku on tehnyt merkittävää työtä edistämällä myynnillisesti ja markkinoinnillisesti Turun alueen elinkeinoelämää niin saariston kuin muidenkin lähialueiden osalta. Pitkäjänteinen kansainvälinen PR-työ on tuonut alueemme maailmanlaajuisesti kotisohville Netflixin kautta. Samaan aikaan ruohonjuuritason tuki esimerkiksi saariston pienyrittäjille virkisti kotimaan matkailua korona-aikana: paikallisia pieniä matkailuyrityksiä tukemaan Visit Turku perusti koronakeväänä yhteisen KISSKA-palvelun, Turun Nuorkauppakamari toteaa perusteluissaan.

Palkinnon vastaanotti Visit Turun matkailujohtaja Anne-Marget Hellén.

– Me Visit Turussa olemme todella ilahtuneita saamastamme tunnustuksesta, sillä palkinto kertoo meidän onnistuneen tavoitteissamme. Haluamme vauhdittaa paikallista matkailua viestinnän ja markkinoinnin keinoin sekä koota voimia yhteistyöhön myös vaikeuksien keskellä, Hellén sanoo.

– Turun Nuorkauppakamarin Turun kehittäjä -palkinto on aina ollut ajan hermolla ja merkittävä huomionosoitus, Hellén toteaa ja jatkaa:

– Palkinto juhlistaa upeasti paikallisen elinkeinoelämän yhteistyötä, jolla on todella suuri merkitys kaupungin ja koko lähialueen vetovoimalle. Nyt me-henkeä tarvitaan kenties enemmän kuin koskaan.

Turun Nuorkauppakamarin vuodesta 1988 jakama tunnustus myönnetään vuosittain henkilölle, yritykselle, yhteisölle tai teolle, joka on merkittävällä tavalla lisännyt elinkeinoelämän ja muiden yhteiskuntatahojen aktiivista yhteistyötä ja vaikuttanut positiivisella tavalla Turun kehittämiseen. Viime vuosina palkinnon saajina ovat olleet mm. Turun Yliopiston uusi DI-koulutusohjelma, Ruisrock festivaali, Valmet Automotive sekä Meyer Turku.

Turun Kehittäjä 2019 -palkinto jaettiin Turun yliopiston DI-koulutukselle

Turun Nuorkauppakamari on myöntänyt vuoden 2019 Turun Kehittäjä -palkinnon Turun yliopiston diplomi-insinöörikoulutuksen laajennukselle.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi heinäkuussa yliopistolle oikeuden tekniikan koulutustarjonnan laajentamiseen konetekniikan ja materiaalitekniikan DI-koulutuksilla sekä myös kiinan kielen koulutusvastuun.

”Pitkään kaivattujen koulutusohjelmien saanti Turkuun on useiden vuosien sekä monien eri tahojen yhteistyön tulos, joka tulee vaikuttamaan merkittävästi Turun talousalueen kehitykseen ja kilpailukykyyn. Turun Nuorkauppakamari haluaa onnitella sekä kiittää Turun yliopistoa, kaupunkia ja kaikkia asiaan vaikuttaneita sinnikkäästä työstä,” Turun Nuorkauppakamari toteaa perusteluissaan.

Palkinnon vastaanottivat Turun kaupunginjohtaja Minna Arve, Turun yliopiston rehtori Jukka Kola, koulutusohjelmasta vastaava professori Mika Hannula sekä Turun Kauppakamarin hallituksen puheenjohtaja Matti Rihko.

”Olemme erittäin iloisia ja kiitollisia tunnustuksesta ja kiitämme omasta puolestamme alueen toimijoita tuesta ja yhteistyöstä tekniikan koulutuksen ja tutkimuksen laajentamisessa – yhdessä jatkamme myös koulutusten suunnittelua ja toteutusta. Laajennus on merkittävä panostus koko Turun seudun kehitykseen ja kilpailukykyyn ja meille yliopistona myös paikka osoittaa monitieteisen yhteistyön mahdollisuudet koulutuksessa ja tutkimuksessa”, Turun yliopiston rehtori Jukka Kola sanoo.

”Turun Nuorkauppakamarin kehittäjä-palkinto on aina ollut ajan hermolla ja merkittävä huomionosoitus”, toteaa Turunkaupunginjohtaja Minna Arve. ”Diplomi-insinöörikoulutuksen laajennus on suorastaan historiallinen edistysaskel, jota on tavoiteltu pitkään. Näin pystymme vastaamaan tulevaisuuden osaamisen ja tuotekehityksen tarpeisiin, tukemaan suhdanteista riippumatonta kilpailukyvyn kasvua ja vahvistamaan erittäin laadukasta innovaatioalustaa. Tulemme näkemään alueen vetovoiman kasvua, uusia yrityksiä sekä uusia ja uudenlaisia työpaikkoja.”

Turun Nuorkauppakamarin vuodesta 1988 jakama tunnustus myönnetään vuosittain henkilölle, yritykselle, yhteisölle tai teolle, joka on merkittävällä tavalla lisännyt elinkeinoelämän ja muiden yhteiskuntatahojen aktiivista yhteistyötä ja vaikuttanut positiivisella tavalla Turun kehittämiseen. Viime vuosina palkinnon saajina ovat olleet mm. Ruisrock festivaali, Valmet Automotive sekä Meyer Turku.

 

Turun Kehittäjä -palkinnon saaja 2018 on Ruisrock

Turun Nuorkauppakamari ry on valinnut vuoden 2018  Turun Kehittäjä -palkinnon saajaksi turkulaisen rockfestivaali Ruisrockin. Ruisrock on kasvanut vuosikymmenten saatossa yhdeksi merkittävimmistä yleisötapahtumista Suomessa. Festivaali tuo Turkuun vuosittain tuloja 105 000 festivaalikävijän myötä. Turun Kehittäjä -palkinto jaetaan tänä vuonna 31. kerran. 

Turun Nuorkauppakamari jakaa vuosittain Turun Kehittäjä -palkinnon alueen yritykselle, yhteisölle tai henkilölle, jolla on ollut merkittävä positiivinen vaikutus Turun talousalueeseen. Turun Kehittäjä -palkinnon vuonna 2018 saa Ruisrock.

Kaupunkiympäristön kehittämisessä ja vetovoimaisuuden lisäämisessä erittäin tärkeässä roolissa ovat myös kaupunkiympäristön tarjoamat vapaa-ajan elämykset ja kulttuuritarjonta. Ruisrock on vuosikymmenten varrella kehittynyt tapahtumaksi, joka tarjoaa vieraiden lisäksi myös kaupunkilaisille elämyksen kesästä toiseen. Samaan aikaan sekä perinteikäs että uudistuva festivaali tarjoaa tulevana talvena uuden tapahtuman. Logomossa 8.-9. helmikuuta järjestettävä Ruishelmi tuo valoa alkutalven pimeyteen.

– Ruisrock on upea tapahtuma, joka tuo vuosittain 105 000 kävijää Ruissaloon yhden viikonlopun aikana. Tapahtuma on yhtä kuin Turun kesä, ja aurinkoiset kuvat Ruissalosta ovat sen tavaramerkki, perustelee päätöstä Turun Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Liisa Ketomäki.

-Ruisrockin ohjelmisto ja yleisöpalvelut ovat huippuluokkaa ja niitä kehitetään jatkuvasti. Festivaalin kävijät hyödyntävät viikonlopun aikana Turun matkailu- ja ravintolapalveluita ja esimerkiksi sosiaalisen median päivitykset nostavat Turkua kesäkaupunkina ylitse muiden. Turun Nuorkauppakamari iloitsee myös Ruisrockin uudesta avauksesta laajentua helmikuulle Ruishelmi-tapahtumalla ja toivottaa festivaalille pitkää ikää ja menestystä, Turun Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Liisa Ketomäki sanoo.

Festivaalin yhteistyö Turun kaupungin kanssa on hyvin tiivistä, ja Ruisrock profiloi Turkua merkittävimpänä kesä- sekä tapahtumakaupunkina Suomessa.

-Yhteistyötä on tehty hyvässä, aina vain parempaan festivaaliin tähtäävässä, hengessä useiden vuosien ajan ja Ruisrockiin aletaan kaupungissa valmistautua huolella ja innolla melkein heti edellisen Ruisrockin päätyttyä, kertoo palkintotilaisuuteen kaupungin tervehdyksen tuonut Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus.

Yhteistyössä kaupungin kanssa sovitaan esimerkiksi erityisessä ympäristössä tapahtuvan festivaalin tekemisestä, tapahtuma-alueen rakentamisesta sekä mittavista joukkoliikennejärjestelyistä. Myös tapahtuman viestintä ja markkinointi tehdään pitkälti käsi kädessä.

-Turun kesä ei olisi sama ilman Ruisrockia, eikä Ruisrockia olisi ilman Turkua. Olemme kulkeneet pitkän matkan yhdessä ja taival näyttää yhtä pilvettömältä kuin kesäinen Ruisrock-viikonloppu, joka niin itselleni kuin yli sadalle tuhannelle muulle taitaa olla Turun kesän ehdoton kohokohta, Lauri Kattelus sanoo.

 

Voittajat kautta aikojen

Turun Kehittäjä -palkinto on aiempina vuosina myönnetty seuraaville tahoille:

1988 Juhani Lundén
1989 Erkki Soini
1990 Heikki Löyttyniemi
1991 Martin Saarikangas
1992 Tielaitos
1993 Biotie
1994 TPS-jääkiekko
1995 Pro Laituri
1996 Pidä Saaristo Siistinä
1997 Hesburger
1998 Hansaprint
1999 Keskiajan Turku
2000 Caribia
2001 Ville Itälä
2002 Benito Casagrande
2003 Port Committee of the Cutty Sark Tall Ships´ Race 2003 Turku
2004 Turun kauppakorkeakoulu / yritystoiminnan tutkimus- ja koulutuskeskus
2005 Lentävä hollantilainen -ooppera
2006 Aker Yards
2007 Oy Lundén Ab Jalostaja
2008 Football Club International Turku ry
2009 Turun Osuuskauppa
2010 Urpo “Upi” Ylönen
2011 HKScan Oyj
2012 Turun kulttuuripääkaupunkivuosi 2011
2013 Linnateatteri
2014 Varsinais-Suomen elokuvakomissio
2015 Bayer Oy
2016 Meyer Turku Oy
2017 Valmet Automotive
2018 Ruisrock
2019 Turun yliopiston diplomi-insinööri koulutus
2020 Visit Turku